Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | donderdag 18 april 2024 05:51 uur | 2 bezoekers

De Deken

Ayatollah, Imam, Mulah..... het zijn inmiddels vertrouwde begrippen in onze samenleving. Maar Deken?! Dat is toch de voorloper van het donzen dekbed?

Ik zit tegenover een modern geklede, charmante man. Geen zwart pak en priesterboordje. Hij bekleedt een kerkelijke, publieke functie en is gewoon zichzelf gebleven. Hij is wie hij is. Andre Bosman, Deken. Deken van het Dekenaat Rijnmond, dat zo'n 40 Rooms-Katholieke parochies en pastorale organisaties omvat. Het verbaast hem niets dat zijn functie bij de-man-op-de-straat vraagtekens oproept. Je kan er niet naar solliciteren, je wordt er voor gevraagd. Door de Bisschop persoonlijk.

Als jonge man wees alles er op dat hij na het Gymnasium-beta een exacte studie zou volgen. Op het laatste moment herzag hij zijn toekomst. Hij wilde met en voor mensen gaan werken. En omdat hij uit een Rooms-Katholiek gezin kwam, koos hij voor studie aan het Seminarie van Warmond. Aan het begin van de roerige jaren '60 werd hij tot priester gewijd. De maatschappelijke veranderingen, de discussies over het priesterhuwelijk, de ontkerkelijking van die jaren maakte hij in alle hevigheid mee. Als beginnend priester kreeg hij te maken met reorganisaties, het samenvoegen van parochies. Hij had zich zijn leven, als beginnend kapelaan, anders voorgesteld. Het maakte hem niet blij.

Opnieuw herzag hij zijn toekomst. Hij werd leraar catechese, levensbeschouwing op een middelbare school. Ook hier kreeg hij te maken met veranderingen. Soms omdat de overheid het onderwijs herstructureerde, soms omdat het vak door de samenleving om andere invulling vroeg. Maar lesgeven, werken met jonge ambitieuze, nieuwsgierige mensen gaf hem voldoening. 28 jaar lang. Natuurlijk bleef hij ook op kerkelijk gebied actief. Hij was betrokken bij een kleine parochie in Moerkapelle. Af en toe leidde hij een eucharistieviering. Toen hij met de VUT kon werd alles anders. Als leraar mocht hij met pensioen zijn, de Kerk had voor hem nog een andere taak weggelegd.

Vanaf 1999 is hij Deken. Wat zijn taken zijn? Zelf ziet hij zich in de eerste plaats als verbindingsschakel, communicator. Binnen het bisdom is hij de vertegenwoordiger van Bisschop van Luyn. Eens per drie jaar worden 'zijn' parochies officieel door hem gevisiteerd. Als een soort ijking, om te zien of de geloofsgemeenschap nog in lijn is met richtlijnen van Bisschop en Vaticaan. Daarnaast neemt Deken Bosman deel aan talloze commissies. Er is nieuwbouw in het dekenaat, er wordt vandaag de dag ook nog gereorganiseerd.

Zijn dekenaat verzorgt cursussen geloofsverdieping. Hijzelf gaf bijvoorbeeld een inleiding over barmhartigheid in het Christendom. Anderen behandelden barmhartigheid in de Islam en in het Boeddhisme.

Rotterdam kent een aantal migrantenparochies: Nossa Senhora da Paz, voor Portugeessprekenden, Petrus Donders voor de Surinaamse gemeenschap, Sagrada Familia voor de Spaanssprekenden en OLV Sterre der Zee voor de Poolse Rotterdammers. Deze parochies bieden naast pastorale taken vaak ook andere voorzieningen: juridische hulp, maatschappelijke hulp, assistentie bij wijkaktiviteiten.

Zelf vertaalt hij Christendom graag naar de oorspronkelijke Griekse betekenis: "Vertrouwen". Het visioen dat mensen met elkaar in rechtvaardigheid leven, met inzet voor elkaar.

Hij vertelt met waardering over gezamenlijke initiatieven van gereformeerden, hervormden en katholieken in de oude wijken, laagdrempelige pastoraten waar iedereen welkom is voor wat aandacht, een helpende hand, een momentje van bezinning. Er komen binnen het Bisdom meer contacten met de Islamitische gemeenschap. Het Christelijk Sociaal Overleg, een ondernemerscontact, heeft overleg met het SPIOR, een samenwerkingsverband van islamitische organisaties. De gemeente neemt initiatief tot een 'religie-overleg'. Deze nieuwe ontwikkelingen zijn bemoedigend. Het geeft hoop voor de toekomst.

Over niet al te lange tijd zal de heer Bosman ook als Deken met pensioen mogen gaan. Voor die tijd zou hij graag nog één ding verwezenlijkt zien. Een centraal Rotterdams stadspastoraat dat voor een breed publiek open staat en een uitgebreid spiritueel programma biedt.

Wat hij na zijn pensionering gaat doen? Het is een moeilijke vraag. Er staat thuis nog een onuitgepakte modeltrein in een verhuisdoos. Die verdient een beter onderkomen. En verder..... gewoon genieten van het leven. Het leven dat zoveel moois heeft. Hij ziet het wel, tegen de tijd dat zijn taak er op zit.

Voor wie meer wil weten over het dekenaat is er de site: www.dekenaatrijnmond.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"